Tips bij het uitkiezen van keukenkastjes

Keukenkastjes komen in allerlei vormen en kleuren 

Tips bij het uitkiezen van keukenkastjes

Een belangrijk element bij het ontwerp van een nieuwe keuken is het uitkiezen van de keukenkastjes. Je wilt voldoende ruimte voor het servies en de losse keukenapparaten. Daarbij worden keukenkastjes gebruikt om pannen en ander kookgerei op te slaan. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden bij deze keukenkastjes waardoor je veel kanten op kunt. Op basis van jouw eigen wensen is het altijd mogelijk om een goede keuze te maken. In dit artikel vind jij enkele tips bij het uitkiezen van keukenkastjes.

Tip 1: Let op de inhoud

Keukenkastjes worden gebruikt om er van alles in te plaatsen. Het is daarom belangrijk dat de kastjes voldoende inhoud hebben. Bij het uitkiezen van keukenkastjes heb jij altijd zelf in de hand hoe groot deze worden. Jij kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kastjes met afmetingen van 1 meter hoog, 1 meter breed en een 0,5 meter diep te nemen. Maar er zijn nog talloze andere afmetingen mogelijk. Doordat een enkele keukenkast vaak een specifieke inhoud heeft, bijvoorbeeld uitsluitend servies of juist alleen maar pannen, wordt er bij veel keukens gekozen om gebruik te maken van een verschillende inhoud per keukenkastje.

Tip 2: Scharnierdeur of schuifdeur

De manier waarop een keukenkastje wordt geopend is van invloed op de ruimte die jij in de keuken hebt. Kastjes met scharnierdeuren moeten worden opengeslagen. Hierbij draait het deurtje 90 graden en neemt het meer ruimte in. Dit kan de loopruimte in de keuken flink beïnvloeden. Om te voorkomen dat jij hierdoor minder ruimte hebt kun jij kiezen voor keukenkastjes met een schuifdeur. Dankzij het handige schuifsysteem neemt het kastdeurtje minder ruimte in en wordt de loopruimte ook niet negatief beïnvloed.

Tip 3: De locatie in de keuken

Bij het selecteren van nieuwe keukenkastjes is het slim om rekening te houden met hun locatie in de keuken. Afhankelijk daarvan kun jij een goede keuze maken tussen de verschillende modellen. De bovenste keukenkastjes zijn vaak minder diep doordat deze boven het keukenblad "zweven". Om altijd voldoende ruimte op het keukenblad te hebben kunnen deze kastjes niet diep zijn. De onderste keukenkastjes zijn juist weer een stuk dieper omdat deze zich vaak onder het keukenblad bevinden. Hierdoor is het mogelijk om de diepte beter te benutten.

Tip 4: Matchen bij de rest van het design

Het is altijd prettig wanneer de verschillende elementen van een keuken goed met elkaar combineren op het gebied van kleur en vorm. Door te kiezen voor keukenkastjes die matchen bij de rest van de keuken, zoals de vloer, keukenbladen en het gasfornuis, wordt een prachtig geheel samengesteld. Het materiaal waar de keukenkastjes van worden geproduceerd is een belangrijke factor bij de look van de kastjes.

Tip 5: Vergeet de lades niet

Niet alleen de keukenkastjes voor keukenapparaten en pannen zijn belangrijk. In veel keukens zijn speciale servieslades ingebouwd. Vergeet bij het selecteren van de juiste keukenkastjes niet om rekening te houden met de lades. Deze keukenlades zijn uitschuifbaar en kunnen hierdoor op goede wijze worden verwerkt in het ontwerp van de keuken.