Hoe kies ik het juiste keukenblad?

Een keukenblad kiezen

Hoe kies ik het juiste keukenblad?

Een keukenblad bepaalt niet alleen voor een groot deel de uitstraling van je keuken. Ook heeft elk materiaal zijn eigen eigenschappen. Daarom is het belangrijk goed na te denken over welk aanrechtblad past bij jouw specifieke situatie. En natuurlijk bij je budget! We zetten de belangrijkste soorten keukenbladen en hun eigenschappen voor je op een rij.

Keramisch keukenblad
Keramische aanrechtbladen zijn een innovatie in keukenland en hebben in korte tijd sterk aan populariteit gewonnen. Beter dan elk ander keukenblad is een keramisch keukenblad bestand tegen krassen, slijtage en hitte. Omdat een keramisch werkblad een porseleinen bovenlaag heeft, is het bovendien volledig waterafstotend en dus erg hygiënisch en onderhoudsarm. De uitstraling van een keramisch aanrechtblad is egaal en exclusief, maar er zijn ook tal van bewerkingen en effecten mogelijk, zodat het er zelfs uit kan zien als echt natuursteen. Echte nadelen heeft een keramisch aanrechtblad niet. Let wel altijd op met bijtende schoonmaakmiddelen.

Granieten aanrechtblad
Robuust en natuurlijk: een granieten keukenblad heeft een ongepolijste uitstraling en zorgt zo voor een stoere of juist authentieke finishing touch van je keuken. Graniet is een natuurproduct en dat betekent dat geen enkel werkblad hetzelfde is; er zijn eindeloos veel kleurschakeringen mogelijk. Deze natuursteensoort is enigszins poreus, dat kan betekenen dat er vlekvorming ontstaat als je werkt met bepaalde producten (bijvoorbeeld met een sterke kleur) op het aanrechtblad. Door het blad extra te laten polijsten, kun je dit tegengaan. Bovendien krijg je dan een meer sjieke uitstraling. Graniet is nooit volledig waterdicht en met name gevoelig voor zuren. Dus is het belangrijk het werkblad regelmatig te reinigen en eens in de zoveel tijd te impregneren voor optimale hygiëne.

Houten keukenblad
Een werkblad van hout geeft een keuken ongekend warme en authentieke uitstraling. Het zal de keuken een compleet eigen look geven. Er is vrijwel geen keukenstijl waarin een houten keukenblad niet mooi staat. Wees wel bedacht op de nadelen van een houten werkblad in de keuken. Zo is het aan te raden om het keukenblad regelmatig te oliën (om scheuren en uitdrogen tegen te gaan) en is het belangrijk snel schoon te maken. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, kunnen vlekken er namelijk in rap tempo intrekken. Daarnaast is hout gevoelig voor krasjes en deuken. Een houten werkblad kan wanneer de uitstraling na enkele jaren is verminderd, vrij eenvoudig worden opgeknapt. Door het blad te schuren en opnieuw te lakken of te oliën, ziet het er weer als nieuw uit.

Composiet werkblad
IJzersterk, verkrijgbaar in talloze varianten en kleurschakeringen, kras- en hittebestendig: een werkblad gemaakt van composiet is aan ieders wensen aan te passen. Composiet is een mengsel van gezuiverd zand, kleurpigmenten en polyesterhars dat onder druk tot plaatmateriaal wordt gemaakt. Composiet is erg krachtig, kleurvast en waterdicht. Bovendien heeft het een natuurlijke uitstraling. Let bij een composiet werkblad op met pannen, want een pan op het aanrechtblad kan vanwege zogenoemde ‘thermoshock’ leiden tot vlekken op het werkblad.

Kunststof aanrechtblad
Een andere naam voor een keukenblad van kunststof, is ook wel een HPL-blad of een multiplex blad. Van oudsher worden kunststof keukenbladen als niet erg exclusief bestempeld, maar er heeft de afgelopen jaren volop innovatie plaatsgevonden en dus zal de kwaliteit van een kunststof keukenblad absoluut verrassen. Ook vanwege de betaalbaarheid is het de moeite waard om een kunststof aanrechtblad te overwegen. De vele mogelijkheden in kleur en detaillering, maken het eveneens de moeite waard om deze optie serieus te overwegen. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, van klassiek tot trendy! Let bij een kunststof aanrechtblad altijd goed op wanneer je warme pannen van het fornuis haalt. Zet ze liever op een onderzetter. Vermijd ook snijden zonder snijplank, dit kan krassen veroorzaken.   

Advies over keukenbladen
Je keuze voor een keukenblad nog niet gemaakt? Laat je inspireren in een van de showrooms van Küchen Direct. Hier kun je kennismaken met de eigenschappen en de uitstraling van de diverse aanrechtbladen. Vanzelfsprekend kun je bij onze adviseurs terecht voor het allerbeste keukenadvies! Verder kun je bij ons rekenen op:

  • Eerlijke en transparante prijzen
  • Advies wanneer jij het nodig hebt
  • Heel veel keuze in stijlen, kleuren en elementen
  • Volop inspiratie en keukenideeën 
  • Vakkundige montage

Wil je persoonlijk advies over keukenbladen of je keuken? Chat dan nu met een adviseur.

Nieuw: 3D ontwerper
3d keukenontwerp