Efficiënte keukenindeling

Hoe gebruik ik mijn ruimte zo efficiënt mogelijk? 

Een efficiënte keukenindeling

De ruimte waarin je nieuwe keuken geplaatst gaat worden, wil je graag zo efficiënt mogelijk gebruiken. Door kastjes, lades en apparatuur op de juiste plek te plaatsen, kun je overzichtelijk werken en vermijd je onnodig lopen of handelen. Kijk om te beginnen eens kritisch naar je huidige keuken en bedenk wat je in de nieuwe situatie graag anders zou willen. Wat gebruik je vaak en in welke kastjes kom je nooit? Heb je weleens last van lichamelijke klachten? Met een aantal slimme tips werk je in je nieuwe keuken fijner en overzichtelijker dan ooit!   

Persoonlijk advies over een efficiënte indeling van jouw keuken? Chat nu met een adviseur en leg je ideeën aan hem voor. 

Linkshandig of rechtshandig
Rechtshandige mensen werken over het algemeen met de klok mee, terwijl linkshandigen juist tegen de richting van de klok inwerken. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de indeling van de keuken, bijvoorbeeld ten aanzien van de werkruimte naast het gasfornuis of de spoelbak. Vrijwel altijd draaien kastjes links naast de spoelbak naar links open (greep rechts) en rechts ervan naar rechts (greep links). Houd voor de volgorde van het werkproces over het algemeen de volgende stappen aan: pakken, schoonmaken/snijden, bereiden, presenteren en serveren.

Oven en magnetron op armhoogte
Efficiënt koken betekent ook veilig koken. Zeker wanneer je hete gerechten uit de oven wilt halen, is het van belang dat je geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen. Een oven op armhoogte is dan ook de allerbeste oplossing. Wil je magnetron en oven boven elkaar plaatsen, zorg er dan in elk geval voor dat je niet hoger dan ooghoogte hoeft te werken. Zo loop je niet het risico dat je een hete massa over je heen krijgt.
 

Slimme opbergoplossingen 
Een apothekerskast zorgt voor heel veel extra opbergruimte, net als een carrousel en dubbele, diepe lades. Er zijn talloze mogelijkheden om meer spullen op te bergen in dezelfde ruimte. Laat je hierover goed adviseren en bekijk welke oplossing past in jouw nieuwe keuken.

Stem de keukenopstelling af op de ruimte
Zeker in een kleine ruimte kan het vinden van een efficiënte indeling een flinke klus zijn. Welke vorm is je ruimte? Stem de basisopstelling daar dan op af:

  • Lange en smalle ruimte? Kies dan voor een I-vormige keukenopstelling aan één wand. Zo houd je de andere wand volledig vrij en houd je voldoende bewegingsruimte over.
  • Rechthoekige ruimte of een keuken die overgaat in de woonkamer? Dan is een L-vormige indeling waarschijnlijk het meest efficiënt.
  • Vierkante ruimte? Indien deze niet al te klein is, biedt een U-vormige keuken alle gemakken en kan je zo je keuken optimaal inrichten.

Koken en leven in je keuken 
Gaat je keuken over in de woonruimte? Of heb je een kleinere woonkamer en zou je het liefst eten in de keuken? Bekijk dan eens of een barretje een mooie aanvulling op de keuken is. Zo combineer je twee belangrijke functies in je huis: koken en leven. Het helpt je zeker bij het besparen van ruimte! 

Advies over efficiënte keukenindeling
Misschien ben je zelf al aan het schetsen gegaan of heb je al heel wat ideeën over hoe je je nieuwe keuken efficiënt wilt gaan indelen! Bezoek dan ook de showroom van Küchen Direct eens om je nog meer te laten inspireren. Of ga aan de slag met de moodboardtool, zo maak je ook de sfeer die je zoekt voor jezelf beter inzichtelijk. Wil je graag een deskundig advies ontvangen? Onze adviseurs staan graag voor je klaar en zullen je zeker verrassen met hun extra tips over een optimale indeling van je keuken. Vanzelfsprekend kun je je ideeën ook delen via chat of e-mail. Een adviseur gaat dan voor je aan de slag en deelt zijn tips en adviezen met je. Makkelijk toch?