Hoe maak je een oven schoon?
  • schoonmaken oven

Blogpost: 16 januari 2020

Hoe maak je een oven schoon?

Heb je hulp nodig bij het schoonmaken van je oven? Lees hier een aantal tips over hoe jij je oven eenvoudig schoon krijgt.

Laat je adviseren door Küchen Direct

Het reinigen van je oven: een eenvoudig klusje 

Het is weer winter, en tijdens de koude winterdagen is er niets lekkerder dan een overheerlijke ovenschotel. Helaas wordt de oven daar niet schoner op en staat er na zo’n maaltijd een minder leuk klusje te wachten: het schoonmaken van de oven. Het klinkt vaak als een moeilijke klus waar je uren mee bezig bent, gelukkig valt dat reuze mee. Lees hier onze tips voor het snel en gemakkelijk reinigen van je oven. Zo hoef je je niet meer druk te maken om dit eenvoudige schoonmaakklusje.

 

4 manieren om je oven schoon te maken

·         Oven schoonmaken met soda:
Dit wondermiddel kan vrijwel alles schoonmaken en is een prima alternatief voor allesreiniger. Soda (of baking soda) is namelijk milieuvriendelijk en goedkoop. Hoe maak je hier dan je oven mee schoon? Verwarm de oven voor op ongeveer 200-250 graden. Meng in een kommetje wat water met een kopje soda en zet het daarna in de oven. Laat het daarna minstens 30 minuten intrekken en maak de oven daarna schoon met een vochtige doek.

·         Oven schoonmaken met citroen:
Heb je nog een citroen over? Deze kun je ook makkelijk gebruiken om je oven te reinigen. Verwarm wederom eerst de oven voor op 200-250 graden. Snijd daarna een citroen door de helft. Pers een halve citroen uit in een ovenschaal en voeg aan het geperste citroensap een laagje water toe. Snijd de andere helft van de citroen in schijfjes en voeg deze ook toe aan de schaal. Laat het geheel ongeveer 10 minuten in de oven staan en neem daarna de wanden van de oven af met een doekje. Doordat het citroensap verdampt is weekt het vet los van de wanden.

·         Oven schoonmaken met azijn:

Ook azijn gebruik je bij verschillende schoonmaakklusjes in huis, zo ook bij het reinigen van je oven. Verwarm hier de oven voor op ongeveer 100 graden. Meng dan een kopje water samen met een kwart kopje azijn. Laat dit een kwartier tot half uur koken in de oven. Hierna kun je eenvoudig etens- en vetresten verwijderen met bijvoorbeeld een vochtige microvezeldoek.

·         Oven schoonmaken met vaatwastablet:

Een vaatwastablet is vooral handig bij het schoonmaken van een combimagnetron of gewone magnetron. Los een vaatwastablet op in een bakje met kokend water. Plaats daarna het bakje met de oplossing 5 minuten in de (combi)magnetron op vol vermogen. Hierna kun je wederom gemakkelijk alle aangekoekte resten verwijderen met een doekje.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Wil jij voorkomen dat je je ovenrooster en bakplaat vaak schoon moet maken? Gebruik dan aluminiumfolie of bakpapier om je rooster en bakplaat mee te bekleden. Zo voorkom je dat er etens- en vetresten blijven plakken. Het is ook mogelijk om je wanden te bekleden met aluminiumfolie. Let er wel op dat je regelmatig het bakpapier of aluminiumfolie vervangt.

 

Kom langs in de winkel

Heb jij meer uitleg nodig over het schoonmaken van jouw oven? Kom dan gerust eens langs in een van onze winkels. Onze adviseurs beantwoorden met plezier je vragen en helpen je graag om de effectiviteit en levensduur van jouw oven te vergroten.