Schoonmaken van de afzuigkap - Küchen Direct
  • afzuigkap schoonmaken

Blogpost: 20 januari 2020

Schoonmaken van de afzuigkap - Küchen Direct

Wanneer je jouw afzuigkap goed schoonmaakt, gaat deze langer mee en geniet je altijd van frisse lucht. Benieuwd hoe je de afzuigkap het beste kunt schoonmaken? Lees er alles over bij Küchen Direct.

Laat je adviseren door Küchen Direct

Het reinigen van je afzuigkap: eenvoudig en effectief

Het reinigen van je afzuigkap zorgt er niet alleen voor dat je altijd van 100% schone lucht geniet, maar ook dat jouw afzuigkap langer meegaat. Weet jij niet goed hoe je jouw afzuigkap het beste schoon kan maken? In deze blog laten we je weten op welke manieren jij ervoor zorgt dat jouw afzuigkap schoon is en hoe je deze langer mee laat gaan.

Hoe maak je jouw filters schoon?

Een afzuigkap heeft verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat de lucht in jouw keuken schoon en fris blijft. Een van de belangrijkste onderdelen van de afzuigkap zijn de filters. Deze filteren namelijk de fijnstof en vetresten uit de lucht. Door dit laatste ontstaat er na verloop van tijd een vetlaagje op jouw filter. Het is belangrijk dat de filters goed werken om een zo schoon mogelijke lucht in jouw keuken te garanderen. Jouw afzuigkap heeft waarschijnlijk metalen of aluminium filters. Je controleert of deze nog goed zijn door een keukenpapiertje tegen de onderkant van de zuigende kap te houden. Als de kap het papiertje niet vastzuigt, zijn de filters waarschijnlijk verzadigd of zitten ze verstopt. Het is daarom slim om eenmaal per twee maanden de filters te reinigen.

Metalen filters klik je los en spuit je in met afzuigkapfilter ontvetter. Nadat je dit tien minuten hebt laten intrekken, kun je ze eenvoudig schoonmaken door in de vaatwasser te plaatsen en op 40 graden te wassen met een vaatwasblokje. Let wel op dat je de filters hier goed in plaatst en dat ze niet klem komen te zitten als je vaatwasser aan het werk is. Voor aluminium filters volg je dezelfde stappen, alleen kun je deze niet in de vaatwasser reinigen. Nadat de ontvetter tien minuten is ingetrokken, spoel je deze af met heet water. Daarna kunnen je filters er weer een tijdje tegenaan en geniet jij weer van heerlijke, frisse lucht in jouw keuken.

Het reinigen van jouw koolstoffilter

Heb jij een recirculatiesysteem in je afzuigkap? Dit wil zeggen dat de vuile lucht die wordt opgezogen niet naar buiten wordt geblazen, maar wordt omgezet in schone lucht. Bij deze afzuigkap zitten er onder de metaal- of aluminiumfilters ook koolstoffilters. Deze neutraliseert kookgeurtjes en maakt de lucht schoon van allergenen en stoffen die vrijkomen bij het koken. Koolstoffilters gaan een beperkte tijd mee, variërend van drie tot zes maanden. Daarna kunnen ze het beste vervangen worden om de veiligheid en frisheid van jouw keuken te waarborgen.

Tegenwoordig zijn er ook innovatieve koolstoffilters die wel langer mee kunnen gaan. Het is handig om dit even na te gaan bij de fabrikant van jouw afzuigkap. Heb je een koolstoffilter die langer mee gaat? Dan kun je deze koolstoffilter schoonmaken door hem in de vaatwasser te plaatsen, of door deze met een natte doek af te nemen en volledig droog te maken door deze in de oven te laten opwarmen.

Neem ook het rooster mee tijdens het schoonmaken

Beschikt jouw afzuigkap over een rooster? Dan is het aan te raden om deze ook mee te nemen met het schoonmaken. Je maakt het rooster van jouw afzuigkap eenvoudig schoon door deze uit de kap te halen en in de gootsteen te plaatsen. Een simpel huis-, tuin- en keukenmiddel is baking soda. Je strooit hier wat van over je rooster heen en brengt er vervolgens wat afwasmiddel op aan. Zet daarna de hete kraan aan en laat de roosters tien minuten in het warme water weken. Hierna verwijder je alle vieze restjes snel en eenvoudig met een afwasborstel.

Jouw rvs afzuigkap schoonmaken

Heb jij een mooie rvs afzuigkap in jouw keuken? Reinig dan ten eerste de filters zoals beschreven in bovenstaande alinea’s. Om een rvs afzuigkap goed schoon te maken neem je ook de binnen- en buitenkant mee. De binnenkant van jouw rvs afzuigkap maak je schoon door hier wat ontvetter in aan te brengen en dit tien minuten te laten intrekken. Vervolgens neem je de vetresten af met een doek. Let er wel goed op dat er geen vetresten op de motor van je kap komen.

Om jouw rvs afzuigkap aan de buitenkant mooi te houden, maak je bij voorkeur gebruik van een rvs reiniger. Je spuit dit op je afzuigkap en wrijft het uit met een zachte doek. Na het ontvetten maak je de rvs kap weer blinkend schoon door deze af te nemen met schoon water. Als je wilt dat jouw rvs afzuigkap blinkt en langer mooi blijft, breng je hier een beschermlaagje op aan. Dit kan met behulp van zonnebloem- of olijfolie, of je kan hier een speciaal product voor kopen. Door dit beschermlaagje hecht vuil zich minder snel aan jouw rvs afzuigkap en blijft deze langer mooi.

Kom langs in de winkel

Heb jij meer uitleg nodig over het schoonmaken van jouw afzuigkap? Kom dan gerust eens langs in een van onze winkels. Onze adviseurs beantwoorden met plezier je vragen en helpen je graag om de effectiviteit en levensduur van jouw afzuigkap te vergroten.