Recept van de week! Tiramisutaart met citroen & vruchten
  • Recept Küchen Direct

Blogpost: 17 augustus 2016

Recept van de week! Tiramisutaart met citroen & vruchten

Nieuwe rubriek bij Küchen Direct; Recept van de week! Deze week de tiramisutaart met citroen & vruchten

 

Wat een plaatje....

Recept van de week; Tiramisutaart met citroen & vruchten

Deze gestapelde taart kost wat voorbereiding, maar je wordt absoluut beloond. De amerettikoekjes geven een crunch, het fruit is lekker fris en de mascarpone zorgt een romige touch. Kortom, een hemelse combinatie als je het ons vraagt.

Ingrediënten op basis van 12 personen: 

  • 50 g boter, plus extra
  • 100 g bloem, plus extra
  • 4 grote eieren
  • 125 g fijne kristalsuiker, plus 1 el extra voor de bosvruchten
  • 1,5 tl vanille-extract
  • 50 g gemalen hazelnoten of amandelen
  • Halve theelepel bakpoeder
  • Geraspte schil van 1 citroen, sap van halve citroen
  • 400 g aardbeien, plus extra voor de garnering
  • 250 g framboxen, plus extra voor de garnering 
  • 7,5 el limoncello 
  • 100 g amarettikoekjes, verkruimeld
  • Poedersuiker

Mascarponevulling: 

  • 4 grote eidooiers
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 el marsala (wijn)
  • Geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 100 g witte chocolade, gehakt
  • 500 g mascarpone

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 3 ronde baktaarten (Doorsnee 20 cm) in en bestuif ze licht met bloem. Bekleed de bodem van elke vorm met bakpapier. 

2. Smelt de boter voor de cakes in de magnetron. Breek de eieren boven een kom, voeg de suiker en 1 theelepel vanille-extract toe en mix het stijf. 

3. Meng in een andere kom de gemalen noten, de bloem en het bakpoeder, samen met een snuf zout. 

4. Scherp de droge ingrediënten door het eimengsel en voeg dan de citroenrasp toe. Schenk de gesmolten boter langs de binnenrand van de kom en schep alles voorzichtig door elkaar. 

5. Verdeel het beslag over de taartvormen, strijk het oppervlak glad en bak de cakes 15 minuten midden in de oven. Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm, stort ze dan op een rooster en laat volledig afkoelen. 

6. Klop voor de vulling de eidooiers, suiker, marsala, citroenrasp en het citroensap in een hittebestendige kom met wat zout. Zet de kom op een pan zacht kokend water en blijf 5 minuten kloppen, tot het mengsel dik is en qua volume is verdrievoudigd. Neem de kom van de pan, zet hem voorzichtig in een laagje koud water en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld. 

7. Smelt de witte chocolade in een kom op een pan zacht kokend water. Roer de chocolade glad en laat afkoelen. 

8. Klop de mascarpano smeuïg in een kom en schep hem door het citroenmengsel, samen met de gesmolten chocolade.

9. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakjes. Laat ze 10 minuten trekken in een kom met de frambozen, het citroensap, de eetlepel suiker en de rest van het vanille-extract. 

10. Bekleed een springvorm (doorsnee 20 cm) met vershoudfolie. Leg één cake onderin en bedruppel met een derde van de limoncello. Verdeel er 3 eetlepels van het mascarponemengsel over. Leg er de helft van de bosvruchten op en herhaal deze lagen tot je eindigt met de laatste cakelaag en daar de laatste limoncello over druppelt. Bewaar de taart afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.

11. Stort de taart vlak voor het serveren op een schaal. Bedek de boven- en zijkant met de rest van het mascarponemengsel. Versier de zijkant met amarettikruimels en de bovenkant met de extra aardbeien en frambozen. Bestuif de taart tot slot met poedersuiker. 

Bron: https://www.jamiemagazine.nl/recepten/tiramisutaart-met-citroen-en-bosvruchten.html