Optimaal de ruimte benutten

Blogpost: 8 juni 2016

Optimaal de ruimte benutten

Vaak komen we ruimte tekort in onze keuken en helaas wonen we niet allemaal in een grote villa met een enorm kookeiland. Wij geven je tips voor het optimaal benutten van je ruimte!

Het blijft lastig...

Optimaal de ruimte benutten, hoe doe je dat?

Als de keukenkasten eenmaal ingedeeld zijn, denk je vaak niet meer na over veranderingen. In dit blog laten we je zien dat het toch de moeite waard is om de indeling van de ruimte in je keukenkasten met een frisse blik te bekijken. In je keuken wil je altijd vrij kunnen bewegen en overal goed bij kunnen. Het is daarom belangrijk om de ruimte slim in te delen. Niet alleen een kleine keuken vraagt om een slimme indeling, ook een grote keuken is er bij gebaat als de ruimte zo goed mogelijk gebruikt wordt. 

Efficiënt benutten van je ruimte

Om een strakke keuken te creëren, moet je de ruimte zo optimaal mogelijk gebruiken. Met een overzichtelijke indeling in je keukenkasten kun je spullen snel en gemakkelijk vinden en met handige verdelers richt je de laden eenvoudig in zoals jij dat wilt. Andere handigheidjes zijn:

1. Met een mooi rek voor potten en pannen aan de muur of het plafond bespaar je ruimte in de keukenkasten en laden.

2. Kleine spullen ophangen aan haakjes. Je vult loze ruimte op deze manier praktisch in. De binnenkant van de kastdeuren worden vaak onbenut gelaten.

3. Met een rek voor veelgebruikte spullen als theedoeken en afwasmiddel ben je weer wat efficiënter bezig met je ruimte.       

Gebruik van open planken

In tegenstelling tot keukenkasten geven open planken de keuken een ruimtelijke uitstraling. Door het mooiste servies en de mooiste pannen uit te stallen op de planken creëer je meteen wat sfeer in de keuken. Door een keukenkast te vervangen door open planken heb je ook meer ruimte voor apparatuur. De keuken kun je hierdoor compacter indelen. 

Wel of geen bovenkasten

Bovenkasten in de keuken bieden waardevolle ruimte voor opslag. Met meer opbergruimte op dezelfde oppervlakte ga je efficiënter om met je beschikbare ruimte. Wanneer je kiest voor keukenkasten boven je werkblad, kies dan voor een vouwklep. Je hebt hiermee makkelijke en volledige toegang tot de kast en bredere kasten zijn ineens mogelijk. Met openslaande deurtjes is dit meestal niet mogelijk vanwege andere objecten of beperkte ruimte aan het werkblad.

Inspiratie voor je keukendriehoek

De keukendriehoek wordt gevormd door de meest gebruikte zaken in een keuken: de kookplaat, de wasbak en de koelkast. Een goede keukendriehoek heeft kleine afstanden tussen deze drie elementen in je keuken. Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn erg belangrijk tijdens het koken, dus is het raadzaam om hier goed over na te denken. In het magazine van Küchen Direct vind je goede voorbeelden van efficiënte werkdriehoeken, zeker het bekijken waard!