Je keuken en woonkamer als één geheel

Blogpost: 4 juli 2016

Je keuken en woonkamer als één geheel

Een kookeiland is ideaal wanneer je graag een open keuken wilt. Lees hier meer over open keukens.

Een kookeiland is ideaal wanneer je graag een open keuken wilt...

Je keuken en woonkamer als één geheel

 

Laat je keuken één zijn met de woonkamer

Zaterdagochtend: je hebt lekker uitgeslapen en begint de dag met een kop koffie en het lezen van de krant aan de keukentafel. Je spreekt de dag gezellig door met de kinderen en ontvangt de buren die even binnenlopen terwijl je ondertussen wat lekkers voor ze bereidt. Zo'n scenario klinkt je vast bekend in de oren. De keuken van nu is namelijk al lang geen ruimte meer waarin alleen gekookt en gegeten wordt. Nee, de keuken is een echte leefruimte geworden. 

De keuken als onderdeel van de woonkamer

Het primaire doel van een keuken is een ruimte bieden waarin gekookt en gegeten wordt, maar tegenwoordig wordt de keuken ook gebruikt voor andere doeleinden: gewoon gezellig even kletsen of 's avonds een wijntje drinken aan het kookeiland. We zien dan ook dat de functie van de keuken steeds meer op die van de woonkamer begint te lijken: de keuken en woonkamer worden één geheel. Een populaire keukenvorm die bij deze verschuiving past is de open keuken, ook wel leefkeuken genoemd. In een open keuken komen eten en wonen samen. 

Interactie met gasten 

In een leefruimte staat een gezellige sfeer en contact met anderen centraal. Welk type keuken bevordert het sociale contact met je gezinsleden of gasten nu beter dan een open keuken? Doordat de woonkamer en keuken in een open keuken één geheel zijn, verlies je de kleintjes niet uit het oog wanneer je aan het koken bent en hoef je het contact met gasten niet te onderbreken. In een open keuken heb je daarom minder het gevoel dat je alleen met koken bezig bent, omdat je ondertussen lekker in gesprek kunt blijven. 

Woonkamer en keuken in dezelfde stijl 

Wanneer je voor een open keuken kiest, is het belangrijk dat de woonkamer en keuken in elkaar overlopen qua richting en stijl. Zo zorg je ervoor dat het echt één geheel wordt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van dezelfde kleuren of het terug laten komen van bepaalde accessoires. Op deze manier creëer je een open en ruimer gevoel in je woning. 

Keuken met een kookeiland

Een keuken met kookeiland is de meest ideale opstelling voor een open keuken, omdat je kookplaat zich op het eiland bevindt. Het grote voordeel van een kookeiland is daarom dat je niet met je rug naar de woonkamer toestaat en dus betrokken bent bij alles wat daar gebeurt. Daarnaast is een kookeiland erg toepasselijk voor een open keuken, omdat het eiland ruimte creëert waaraan mensen kunnen gaan zitten. Behoort een kookeiland tot één van jouw favorieten? Lees dan meer over eilandkeukens in ons gratis nieuwe magazine.