Een stoomoven iets voor jou? – Küchen Direct
  • Stoomoven Küchen Direct

Blogpost: 15 december 2016

Een stoomoven iets voor jou? – Küchen Direct

De stoomoven wordt vandaag de dag steeds populairder in Nederlandse keukens. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken is dit dan ook het perfecte moment om je meer in de werking en de voordelen van een stoomoven te verdiepen. Benieuwd of dit praktische en multifunctionele apparaat ook iets voor jou is? Lees dan de veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden die we hieronder voor je hebben opgesomd. 

De trend van nu...

Een stoomoven: iets voor jou?

Wat is een stoomoven?

Zoals de naam al doet vermoeden gebruikt een stoomoven waterdamp (stoom) voor het garen van producten. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van stralingswarmte, zoals het geval is bij heteluchtovens. De stoom kan een temperatuur aannemen tussen de 40 en 100 graden. Kies voor de juiste temperatuur en tijdsduur en geniet van een lekkere én gezonde maaltijd. 

Hoe werkt een stoomoven?

Bij een stoomoven wordt water verhit wat vervolgens verandert in stoom. Bij de aansluiting van het apparaat kun je kiezen of je het water uit een waterreservoir laat komen of dat de oven direct op de waterleiding wordt aangesloten. Daarnaast behoren stoomovens met een boiler ook tot de mogelijkheid. Aan het einde van een stoomprogramma, wordt er automatisch een klepje geopend in de oven waardoor de stoom wordt gemengd met koele lucht. Als je de oven hierna opent, is de stoom grotendeels al verdwenen. In ons assortiment vind je zowel gewone stoomovens als combi-stoomovens: een reguliere bakoven met de mogelijkheid tot stomen. 

Wat zijn de voordelen?

De voornaamste reden voor het kiezen van een stoomoven, is dat koken een stuk gezonder wordt. De producten die je stoomt, komen namelijk niet in aanraking met water waardoor de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen beter bewaard blijven dan wanneer je ze bijvoorbeeld in de pan zou koken of bakken. Bovendien hoef je geen boter of olie te gebruiken bij een stoomoven. Natuurlijk is niet alleen de smaak belangrijk. Met name als je gasten op bezoek hebt, wil het oog natuurlijk ook wat. Werken met stoom is ideaal, omdat de stoom ervoor zorgt dat de vorm en kleur van de producten beter behouden blijft. Een ander voordeel is dat je niet de hele tijd bij de oven hoeft te blijven staan wanneer je deze gebruikt, terwijl dit bij een fornuis wel noodzakelijk is. Door de stoom loop je niet het risico dat iets overkookt of aanbrandt. Even met de kids spelen terwijl het eten in de oven staat is dus geen probleem. Dit maakt koken een stuk eenvoudiger! 

Waarvoor kan ik een stoomoven gebruiken?

Een stoomoven is voor allerlei doeleinden geschikt. Denk hierbij niet alleen aan stomen, maar ook aan ontdooien, opwarmen, pocheren en blancheren. Daarnaast kun je de oven voor verschillende producten gebruiken: groenten, aardappelen, vis en zelfs rijst zijn hier voorbeelden van. De temperatuur en de tijdsduur verschilt per product. 

Gratis magazine

Knapperige groenten, malse kipfilet en perfect gegaarde vis: je bereidt het allemaal met een stoomoven. Ben jij overtuigd van de voordelen en wil je graag op een gezonde en eenvoudige manier je maaltijden bereiden? Bestel dan nu ons gratis magazine en bekijk welke mogelijkheden er allemaal zijn!