Een kindvriendelijke keuken ontwerpen

Blogpost: 8 november 2017

Een kindvriendelijke keuken ontwerpen

Wanneer je kleine kinderen in huis hebt rondlopen of er binnenkort een op komst is, is het raadzaam om bij het ontwerpen van een nieuwe keuken hier al rekening mee te houden. De keuken is voor veel kleine kinderen een interessante plek waar van alles te beleven is. Wat dacht je van het bedienen van een kraan, het openen van kastjes en het aanraken van de ovenknoppen? Door al tijdens het ontwerpproces met de veiligheid bezig te zijn, voorkom je dat je als een politieagent achter de kids aan moet rennen wanneer ze de keuken ingaan. In dit blog geven wij daarom vijf tips die je helpen met het ontwerpen van een kindvriendelijke en dus veilige keuken!

5 tips voor het ontwerpen van een kindvriendelijke keuken:

 

1. Kies voor een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is het meest veilige type kookplaat. Het grootste voordeel is dat hierbij geen sprake is van een open vlam, zoals wel het geval is bij koken op gas. Daarnaast wordt bij een inductieplaat enkel de pan verwarmd door middel van een magnetisch veld. Hierdoor wordt alleen de inductiekookplaat warm door de warmte die de pan afgeeft, de inductieplaat koelt dan ook weer snel af.

2. Plaats de oven op hoogte

De oven is voor kinderen interessant speelgoed. Er is namelijk niets zo leuk als stiekem knopjes indrukken of verdraaien. Om te voorkomen dat de kids de oven als speelgoed gaan zien of de oven openen wanneer deze in gebruik is, raden wij je aan om tijdens het ontwerpen van je nieuwe keuken de oven op hoogte te plaatsen. Dit is niet alleen veilig voor de kids, maar zorgt er ook voor dat je ergonomisch te werk kunt gaan! 

3. Gebruik een kokendwaterkraan

Veel mensen zijn nog wat huiverig als het gaat om de veiligheid van een kokendwaterkraan. Maar wist je dat een kokendwaterkraan veel veiliger is dan een waterkoker? Het grootste voordeel is dat een kokendwaterkraan niet kan omvallen, zoals wel het geval is bij een gevulde waterkoker. Daarnaast beschikken alle kokendwaterkranen over een speciale kinderbeveiliging, waardoor kinderen de kokendwaterstand niet kunnen gebruiken. Kortom, een goed punt om rekening mee te houden bij je keukenontwerp! 

4. Kies voor deurtjes die gemakkelijk schoon te maken zijn

Met kleine kinderen zit je huis al snel vol vette vingertjes. Niet alleen op het raam zijn deze snel zichtbaar, maar ook op de keukenkastjes. Kies daarom voor keukendeuren die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals hoogglans. Het nadeel van hoogglans is dat vette vingers snel zichtbaar zijn, maar het voordeel is dat je deze er binnen een handomdraai weer vanaf gepoetst hebt. 

5. Sluit keukenkastjes af

Als ouder heb je natuurlijk liever niet dat je kinderen een kastje met schoonmaakmiddelen opentrekken of de besteklade met scherpe messen. Om dit te voorkomen, zijn er speciale slotjes verkrijgbaar. Je dient hier wel al in het ontwerpproces rekening mee te houden, zodat je zeker weet dat deze slotjes op de keukendeuren bevestigd kunnen worden. 

Maak een afspraak

Wil jij in samenwerking met onze adviseurs jouw kindvriendelijke droomkeuken ontwerpen? Maak dan een afspraak en kom langs in één van onze vestigingen!