6x gezonde lunch-ideeën voor mee naar werk
  • Lunch-ideeën Küchen Direct

Blogpost: 21 september 2016

6x gezonde lunch-ideeën voor mee naar werk

Lunchen op kantoor kan best een blok aan je been zijn? Alweer een cracker met kipfilet, salade met tonijn of soep? Dat kan beter! Wij hebben 8 lekkere recepten voor een lekkere, gezonde lunch die zo in je trommel mee naar werk kan.

 

Makkelijk, snel en gezond....

7x gezonde lunch-ideeën

Weet jij ook niet meer wat je mee moet nemen als lunch naar je werk. Wij hebben een aantal makkelijke, snelle en gezonde lunch-ideeën voor je opgesomd. Variërend van zalmsalade tot couscoussalade. Probeer eens iets anders en bekijk de onderstaande leuke ideeën. 

1. Aardappelsalade met pancetta en feta

Ingrediënten

  • 400 g krieltjes in schil
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
  • 100 g pancetta, krokant gebakkeb
  • 100 g feta, verkruimeld 
  • 50 g waterkers 

Voor de dressing

  • 2 eidooiers
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 snufje zout
  • 2 tl citroensap
  • 2,5 dl arachideolie
  • 1,5 dl olijfolie
  • 1,5 dl melk 

Bereiding:

Meng voor dressing de eidooiers met mosterd, zout en citroensap en voeg al kloppend de olie toe, eerst druppelsgewijs en daarna iets sneller. Blijf kloppen tot een lobbige saus ontstaat en doe er dan melk en de extra mosterd bij. 

Halveer de krieltjes en kook ze in ruim kokend water met zout tot ze gaar zijn. Giet ze af en meng ze met de dressing. Voeg de rode ui, eieren, pancetta en feta toe, hussel voorzichtig, breng op smaak met zout en peper en laat de salade afkoelen. 

 

2. Snelle tomatensalade met komkommer en bonen

Ingrediënten

  • 6 kleine, gele tomaten, in plakjes
  • 8 kleine romatomaten, in plakjes
  • halve komkommer, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 takjes bladpeterselie, grof gehakt 
  • 1 blikje (240 g) gekookte bonen uitgelekt
  • 20 zwarte olijven
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout

Bereiding

Schep tomaat, komkommer, ui, peterselie, bonen en olijven door elkaar. Breng royaal op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout. 

3. Nigella Lawsons frisse zalmsalade

Ingrediënten:

  • 2 wildezalmfilets uit Alaska
  • 2 lente-uitjes, schoongemaakt
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2,5 tl limoensap
  • 2 tl zeezoutvlokken
  • 3 el pompoenpitten
  • 100 g waterkers
  • 1 tl troebele appelciderazijn
  • 1 kleine rijpe avocado
  • 1 el koudgeperste koolzaadolie

Bereiding:

Leg de zalmfilets in een kleine koekenpan en zet ze onder kou kraanwater. Voeg de hele lente-uitjes en de peperkorrels toe. Knijp de limoen erboven uit, strooi het zout erover en breng alles zonder deksel aan de kook. Begint het water te borrelen, keer de filets dan, neem de pan van het vuur en laat hem 7 minuten staan. Haal de filets uit het water en laat ze volledig afkoelen; dit duurt ongeveer 1 uur. 

Begin intussen met de salade. Rooster de pompoenpitten door ze in een droge koekenpan op het vuur te schudden. Het roosteren duurt niet lang dus blijf erbij en blijf de pitten omschudden. 

Ben je klaar om de salade samen te stellen, doe dan de waterkers in een grote lage kom, sprenkel de zijn erover en schep de waterkers erdoor. Voeg nu de zalm toe, waarbij je het verwijdert en de vis naar wens in reepjes scheurt. 

Halveer en ontpit de avocado en lepel het vruchtvlees op de zalm en de waterkers of snijd het in plakjes. Sprenkel de olie over de salade, strooi het zout en de helft van de geroosterde pompoenpitten erover en schep alles voorzichtig door elkaar. Bestrooi de salade met de rest van de pompoenpitten en tast toe. 

4. Linzensalde met groente 

Ingrediënten: 

  • 200 g linzen
  • 1 liter groenteboullion
  • 150 g sojaboontjes
  • 200 g bimi
  • 150 g sugarsnaps
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 2 el sesamolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 el Japanse sojasaus
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 el vloeibare honing

Bereiding: 

Kook de linzen in de bouillon in 15 min beetgaar. Laat uitlekken in een zeef. Blancheer intussen de bimi, sojaboontjes en sugarsnaps in 2 min beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Dep de groenten in een schone theedoek droog. Doe de linzen met de groentes in een slakom. Klop een dressing van alle ingrediënten met wat peper en zout. Schenk de dressing bij de salade en strooi er de peperringetjes over. 

5. Pastasalade met courgette, basilicum en mierikswortel

Ingrediënten:

  • 300 g pasta, bijv trottole
  • 8 el olijfolie
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el mierikswortel
  • 3 gegrilde paprika's, in repen 
  • Halve courgette, in dunne repen 
  • 1 flinke hand basilicum
  • Zout en peper

Bereiding: 

Breng een flinke pan met water en ruim zout aan de kook. Kook de pasta beetgaar. Spoel koud af en laat goed uitlekken. Schud evt. om met wat olie. Maak van de olijfolie, azijn, knoflook, mierikswortel en peper en zout een dressing. Giet over de afgekoelde pasta. Voeg de paprika- en courgetterepen toe en hussel alles door elkaar. Strooi de basilicum erover. 

6. Couscoussalade met tonijn 

Ingrediënten: 

  • 250 g couscous
  • Kippenboullion
  • Olijfolie
  • Witte peper
  • Zeezout 
  • 1 flinke puntpaprika
  • 3 blikjes tonijn in olijfolie
  • 1 flinke rode ui, in ringen gesneden
  • Paar takjes dille
  • Paar takjes basilicum
  • Paar takjes platte peterselie
  • Bieslook, in lange stukken

Bereiding:

Gaar de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik kippenbouillon in plaats van water. Laat de couscous afkoelen, werk de couscous los met een vork. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper. Schep de paprika door de couscous. Verdeel de tonijn over de couscous. Garneer de couscous met de rode ui, blaadjes dille, basilicum, peterselie en stukjes bieslook. Sprenkel wat olijfolie over de salade