Koken: gas, keramisch of inductie?

Wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen

Koken: gas, keramisch of inductie?

Wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen, moet je ook beslissen op welke manier je straks gaat koken. Mogelijk woon je in een huis zonder gasaansluiting (en met stadsverwarming). In dat geval kun je enkel elektrisch koken, dus keramisch of via inductie. Heb je wel een gasaansluiting, dan kun je bovendien kiezen voor koken op gas. Wat zijn de verschillen tussen deze kookmethoden en welke voor- en nadelen zijn er? Lees er alles over en bepaal voor welke kookwijze jij gaat!

Koken op gas
Onder de échte liefhebbers van gas bevinden zich mensen met een grote passie voor koken. Ze willen zogezegd ‘vuur onder de pannen’ en op gevoel koken door te spelen met het gas en de temperatuur. Koken op gas staat bovendien voor een meer nostalgisch, puur gevoel. Zeker bij traditionele of klassieke keukens past een echt gasfornuis perfect bij de uitstraling. Gasfornuizen zijn er in tal van soorten en afmetingen. Van eenvoudig en gestileerd design tot robuust en met een industriële uitstraling. Je kan je kookpitten tegenwoordig zelfs integreren in het werkblad, wat zorgt voor een echt uniek designuiterlijk. Koken op gas is niet heel energiezuinig en een tweede nadeel is dat schoonmaken best een klusje kan zijn. Desalniettemin is het nog altijd de meest gebruikte kookmethode in Nederland.

Keramisch koken
Een keramische kookplaat is herkenbaar aan de glaslaag aan de bovenzijde. Onder de glaslaag bevinden zich de ronde zones die je kan verwarmen. Een keramische kookplaat is zeer energiezuinig, omdat de hitte zich zonder warmteverlies precies op de juiste plekken kan verspreiden. Daarnaast is een keramische kookplaat bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Over het algemeen is de bediening van een keramische kookplaat verwerkt in de kookplaat zelf, waardoor je geen knoppen hoeft schoon te maken. Een vochtige doek over de glasplaat is voldoende om alles schoon te maken. Let wel goed op: na gebruik is de kookplaat nog een behoorlijke tijd warm!

Inductie koken
Deze manier van koken, ook wel halogeen koken genoemd, is de meest nieuwe vorm van koken. In plaats van met hitte, werkt deze manier van koken met magnetische straling. Dat betekent dat je speciale pannen nodig hebt om te koken. De bodem zorgt ervoor dat de straling door de pan de gerechten in de pan kan bereiken en ze kan verwarmen. Inductie koken is energiezuinig en veilig. Bovendien is een inductiekookplaat eenvoudig schoon te maken. Het fornuis wordt nooit warm en mocht er een keer iets overkoken, dan kan dit nooit inbranden of brand veroorzaken. Een inductiekookplaat is wel de meest dure kookmethode, maar er zijn kookplaten in diverse prijsklassen. Als het gaat om veiligheid, haal je met inductie het allerbeste in huis. 

Deskundig advies over de manier van koken
Ben je er nog niet helemaal uit wat voor jou de beste optie is? Geen punt! Op al je vragen geven we graag antwoord, in onze showroom of online. Chat nu met een adviseur en leg hem je dilemma’s voor. Zeker weten dat je snel helderheid hebt en je keuze met een goed gevoel kunt maken.